onsdag 24 april 2013

KRAVALLERNA PÅ EYRAVALLEN I ÖREBRO.







KRAVALLERNA PÅ EYRAVALLEN I ÖREBRO.


Söndagen den 25 oktober 1970 var det knökafullt på läktarna. Drygt 13000, mestadels örebroare men också en hel del göteborgare var på plats.

Anledningen till det stora publikintresset var att matchen var avgörande för både ÖSK’s och IFK Göteborg’s fortsatta allsvenska existens. ÖSK hade en poäng tillgodo på göteborgarna och ett oavgjort resultat var guld värt, i varje fall en garanti för ÖSK’s fortsatta spel i allsvenskan. IFK Göteborg måste vinna matchen för att inte dela GAIS´öde att trilla ur allsvenskan.


Jag minns det som om det vore igår:
Det var ju en viktig match som drog mycket folk och det var ont om parkeringsplatser i området. Folk parkerade på gräsmattor och varhelst det fanns en liten plätt.


Jag stod i korvmojjen och tänkte:
Det här blir fint för affärerna.
De flesta hade bråttom till matchen men en och annan stannade upp och köpte nått att stoppa under näsan.
En av dessa hade en gammal arméhjälm på skallen.
Är han rädd för hackspettar? tänkte jag.
Göteborgarna låg under med ett mål och när matchen gick mot sitt slut stormade dom planen för att avbryta matchen och få till ett omspel. Dom ryckte till och med upp målstolparna.
Stor kaos rådde när publiken tog sej därifrån men tack och lov så gav sej ingen på korvmojjen.
DEN DAGEN BLEV DET INGEN KIOSKVÄLTARE.

Dagen efter var tidningen fylld med kravallbilder och en av de värsta bråkmakarna var han med hjälmen. Så han hade i alla fall planerat attacken och var tydligen rädd om det lilla vett han hade.

Nånstans har jag hört att sport förbrödrar…
…är det bara jag… eller?
Mojje.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar